Da li mora ručak biti slan?
Idealan obrok sadrži žitarice, proteini i voće ili povrće. I takav obrok može da se pojede za doručak, ručak ili večeru, bez obzira da li je slan ili sladak.
Suprotno uobicajnom mišljenju, priprema zdravog obroka ne zahteva puno vremena.
Na primer:
- Integralni hleb sa namazom od kikirikija i voćem
- Musli bez šećera sa jogurtom i voćem
- Kokice bez začina sa sirom i voćem
- Ražan hleb sa sirom, avokadom I povrćem
- Kuskus sa tunom iz konzerve i povrćem
- Kuskus sa tunjevinaom iz konzerve i povrćem
Ništa od toga ne zahteva puno vremena, a međutim sadrži sve kategorije ishrane.
Neke vrste povrća, kao što su cvekla, šargarepa, luk, sadrže istu količinu šećera što i jabuka, na primer. I voće i povrće sadrže biljna vlakna, vitamine, mikroelemente i su jednako dobre za naš organizam.
Izvorom proteina mogu služiti ne samo meso ili riba, ali takođe mlečni proizvodi, biljni proteini (pasulj, kukuruz, sočiva, leblebije, kinoa), jaja ili orašasti plodovi (badem, puter od kikirikija).
Glavnim izvorom ugljenih hidrata služe žitarice (heljda, pirinač, ovas, pšenica, jačam). Mi možemo ih konzumirati u obliku pahuljica, integralnog hleba, makarona, tortilja.
Izaberite to što želite Vi i Vaša deca.
#ruskamajka