fbpx
Attipas
Posted in

Ako vaše dete dva meseca trči gladno, prljavo, boso – to mu čuva zdravlje cele godine.

Posted in

Ako vaše dete dva meseca trči gladno, prljavo, boso – to mu čuva zdravlje cele godine.

  • Jevgenij Komarovski, doktor medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o negi dece.

Doktor Komarovski osvojio je popularnost kod mnogih roditelja, on je među prvima počeo da adekvatno i prijemčivo objašnjava mamama i tatama kako sačuvati i ojačati zdravlje deteta. Njegove preporuke ne liče na uobičajene savete lekara, uz to su veoma jednostavne i razumljive roditeljima. U nastavku teksta ćemo da ispričamo vama njegove savete o kaljenju deteta, koje smo isprobali i na našem detetu.

Najćešće kaljenje se vrši u obliku određenih postupaka ili aktivnosti. Ako zaustavimo ove procedure, postignuti rezultat nestaje s vremenom. Prema tome, u budućnosti ćemo govoriti o procedurama kaljenja, shvatajući da, kad god je to moguće, treba organski da se isprepliću sa životom, a ne da budu njen odvojeni izolovani deo. Zdravlje mora biti postavljeno od samog početka života.

Odmah po dolasku iz porodilišta, treba dati detetu više vazduha i sunca, početi vežbati, kao i vežbati u vodi. I naravno, pređite na svakodnevni hladni tuš.
Novorođenče ima urođenu sposobnost da se prilagodi uslovima okoline. Stabilnost ovih uslova, na primer, konstantna i visoka temperatura vazduha, topla voda, sterilna hrana, pažljivo eliminisanje kontakta sa pokretnim vazduhom (vetrom) dovodi do činjenice da su ugrađeni mehanizmi adaptacije isključeni kao nepotrebni.

Skroz normalni fizički faktori – pokretni vazduh, koji se zove obicno “promaja”, ili temperatura u prostoriji +17 ° C deluju kao da su izvor povećane opasnosti. Ali sama priroda, hiljade godine prirodne selekcije su pametniji od nas. Nega bebe treba da bude organizovana tako da prirodni mehanizmi adaptacije ne budu ugašeni – stvarati kontraste u temperaturama i vazduha i vode, koristiti sve mogućnosti za maksimalno trajanje kontakta sa prirodnim faktorima prirode, šetati više u bilo koje vreme. Bez ekstremizama!Logična posledica ispravnog načina zivota je višestruko povećanje otpornosti organizma, smanjenje učestalosti i težine bolesti.

Glavne komponente prirodnog načina života, veoma poželjne za odrasle i apsolutno obavezne za decu:

  1. Fizička aktivnost. U školu pešice ili možda jednu stanicu autobusom? Gledati film ili igrati fudbal? Šta je uopšte zdravije – šah ili tenis? U nedelju, cela porodica generalno čisti, stvara radne sposobnosti, ili u nedelju cela porodica odlazi u prirodu, i radi generalno čišćenje dva večeri radnim danom?
  2. Odgovarajuće oblačenje. Ono sto ne smeta kretanju. Količina je umerena, jer znojenje češće dovodi do prehlade od hipotermije.
  3. Hrana. Apetit kao glavni kriterijum za izvodljivost ishrane uopšte, a posebno kao ekvivalent potrošnje energije. Ako ne želi jesti, onda nije potrošio pravu količinu energije.

Tako da kaljenje nije kratkoročno doziranje sunca, vazduha i vode, već temeljna korekcija načina života, ne počne sa trljanjem i ispiranjem, otvaranjem  prozora na 20 sekundi. Počnite sa rešavanjem globalnih pitanja: dnevne rutine, intenziteta treninga, hrane, sna, dečije sobe, odeće, sporta.

U sprovođenju bilo koje aktivnosti kaljenja treba strogo sliediti tri glavna principa:

  • sistematski – kada se počne, ne vraćajte se dole, ne tražite razlog da preskočite danas;
  • postepenost – postepeno povećanje intenziteta i trajanja efekata;
  • uzimajući u obzir individualne karakteristike – starost, psihološko raspoloženje deteta, bolesti, faktore domaćinstva.

Procedure za kaljenje treba da pruže zadovoljstvo detetu. Uvek ima smisla da se fokusirate na one aktivnost, koje dete samo trudi da uradi. Jačanje imuniteta – to je osmeh, odmor, putovanja, lepo raspoloženje, ljubav, šetnje, minimum proždrljivosti, maksimalna fizička aktivnost, maksimalni mogući boravak na svežem vazduhu, dovoljan minimum odeće, čista, hladna dečija soba.Ali bitno da se sećate, da kaljenje pomaže u sprečavanju samo onih bolesti koje su povezane sa štetnim efektima fizičkih faktora životne sredine i ne može smanjiti učestalost zaraznih bolesti – ako u vrtiću ima boginja ili je počela epidemija gripa – sigurno će se razboleti. Ali to je kaljenje koje vam omogućava da više puta smanjite težinu i trajanje bolesti, učestalost i verovatnoću komplikacija.

Pratite nas
PROFIL
OMILJENO
Prijava
Povrati lozinku

Zaboravili ste lozinku? Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte. Dobićete vezu za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.

GORE

KORPA 0