fbpx
Attipas
Posted in

Ako dete neće da jede…

Posted in

Moja ćerka ima sad 3 i po godine. Sećam se prošle godine za slavu baba je igrala žmurke sa njom da bi je nahranila. Jedna kašika – sad ti tražiš, pa još jedna – evo tražim ja… Inače kad god se setim ručka, uvek je plakanje ili molbe, ili prevara – uz crtani, uz ljuljanje…

I od jednom (o, čudo!) primetila sam da dete jede. Pita mene šta je u mom tanjiru i da li može to da proba. Sama kaže: “Mama, gladna sam, hocu kašu”.

Šta se desilo i šta sam promenila?

✔️Prvo sam smanjila količinu slatkiša (uključujući sok, domaće kolače, lizalice, plazmu, slatke palačinke)

U poslednje vreme sam bila ko Babaroga kod kuće. Svi donose čokoladice, a ja vićim “dosta za danas!” Dete plače u prodavnici, deda daje na kvarno i kaže da ne pričamo majki. Baba dozvoljava slatkiše tek posle ručka, na kraju ima 3 ručka i 3 porcije slatkiša, a dete pojede duplo više od svoje obične porcije, a slatkiše i dalje nisu smanjeni.

I onda sam uvela pravilo “slatkiše samo vikendom”. I dete ga lepo prihvatilo! Naučilo lepo dane nedelje i svako jutro pita: “Danas nije još vikend?” ?

Malo teže je bilo sa odraslima, deda je grešio par puta, ali je i on posle naučio ?
Tokom nedelje ništa ne držimo kući od slatkiša, a kupujemo samo vikendom.
Subotom idemo zajedno na neko malo putovanje – park, zoološki vrt, kod drugara, i jedemo sladoled i pijemo sok, lepo se dogovaramo šta može.

✔️ Drugo što se promenilo – niko ne moli dete da jede.
Nema ljuljanja, igara, molba, ucenjivanja. Evo mi jedemo, ako želiš – izvoli, ako ne želiš – ne moraš.
Na stolu ima izbor, možeš da odabereš šta tebi se jede. Obrok više nije loša asocijacija, niko ne tera da jede. Dete zna da može da pojede samo 2 kašike, a može da ne jede uopšte.
Mi spremamo hranu zajedno, i ćerka se interesuje kako je ispalo.
Sve što je na stolu – sme da se proba.
Istu hranu jedu svi članovi porodice – i odrasle, i ćerka i njen brat od 9 meseci.

I (neverovatno) mi nemamo više problema sa ishranom❤️

#ruskamajka

Pratite nas
PROFIL
OMILJENO
Prijava
Povrati lozinku

Zaboravili ste lozinku? Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte. Dobićete vezu za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.

GORE

KORPA 0